İskenderun ATAV Gazetesi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
AK Parti Arsuz ilçe yönetiminde nasıl bir yenilenme olacak?07 Ağustos 2017

VİDEO ARA


Doç. Dr. Timuçin ÇİL: "Kanser Korkulacak bir hastalık olmaktan çıktı"

Açıklama : Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız kanser hastalığının Çukurova bölgemizde yaygın görülmesi ve günümüz koşullarında tedavi yöntemleri ile ilgili görüşünü aldığımız Sağlık Bakanlığına bağlı Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nutrisyon Bölümü Başkanı ve Tıbbi Onkoloji Kliniği Eğitim ve İdari sorumlu hekimi Doçent Doktor Timuçin ÇİL, Kanser hastalığının Korkulacak bir hastalık olmaktan çıktığını söyledi.

Doçent Doktor Timuçin ÇİL, kanser hastalığı ve tedavisi ile ilgili verdiği bilgilerde, Çukurova bölgesinin kanserin yoğun olarak görüldüğü bir bölge olduğunu ve bu bölgede her tip tür kanserin görüldüğünü ve hastaların çoğunun Adana ili içerisinde tedavi edilebildiğini belirterek şunları söyledi:

"Adana ili içerisinde kanser tedavisinin yapıldığı üç dört büyük merkez var, Adana Numune Araştırma Hastanesi bu merkezlerden biri. Son beş yıl içerisinde hasta yoğunluğu çok fazla artan, tedavisinin yoğun olarak yapıldığı bir eğitim ve tedavi merkezi kliniğimiz. Tabi kanser çok sık görülüyor. Amerika Birleşik Devletlerinde Koordinasyonal hastalıklardan sonra ölüme neden olan hastalık. Görülme oranının artması ile birlikte tedavi olanakları da çok arttı. Tabi görülme oranının artmasının nedenleri birçok faktöre bağlı. İçerdiği faktörler, son yıllarda çok büyük etkisi var özellikle beslenmenin, beslenme alışkanlığındaki kötüleşme, obezitenin artması toksit maruziyetinin artması kanser görülme oranını direkt etkiliyor. Bunun yanında birçok farklı nedende var. Tabi kanserde erken dönemde yakalanan olgularda hastalıktan tamamen kurtulmak çoğunlukla mümkün oluyor. Bu nedenle tarama yöntemleri var bazı kanserler için kullanılıyor çoğu kanserler için kullanılmıyor ama erken yakalama modu çoğunluğu tedavi edilebiliyor. bunun içinde iyi bir tedavi merkezinde yapılması gerekiyor, burada cerrahi çok önemli onkolojik cerrahi yapılması lazım. Sıklıkla üzerinde kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi seçenekleri veya diğer tedavi seçenekleri kullanılabilir, ama son yıllarda kemoterapide de çok büyük bir değişim var, akıllı ilaçlar denilen kabaca o şekilde tarif edilen hedef tedavi ajanları kullandığımız ilaçlardır. Bunların ne gibi yararı var, onlar daha spesifik kanser hücresini direk son hücreye etki edebilen tedavi seçeneklerini oluşturuyor. Yan etkileri oldukça az, kullanım oranı birçok kanserde son yıllarda arttı.

Kanser artık korkulacak bir hastalık değil yönetilebilir bir hastalık yaklaşımı oluşturmak istiyoruz. Hastalığı ilerlemiş hastalarda bile hastaları uzun süre yaşatabiliyoruz, tabi her konforda bunu bozmadan sağlamaya çalışıyoruz. Biz ilerlemiş kanser hastalığını yönetilebilir hastalık olarak görüyoruz. Tabi Erken Teşhis çok önemli onu biraz önce bahsetmiştik burada il merkezlerde tedavilerin yapılması gerekir cerrahilerin onkolojik cerrahi tecrübesi olan hekimlerce yapılması gerekiyor. Ana merkezlerde mutlaka kemoterapilerin uygulanması gerekiyor, burada da bizim hastanemiz bu konuda bölgenin en önemli hastanelerinden biri. Tabi gelişmişlikle kanserin görülme oranında artış var, fakat sevindirici olan bir hususta şu ki ilerlemiş dönemdeki kanser hastalığından ziyade, gelişmişlik, artmışlık erken dönem kanser hastalığına yakalanma oranı, da daha çok görülmeye başlıyor. bu kanserin görülme oranının artması üzücü bir durum. Ancak, erken teşhisin artmasıyla sevindirici bir durumu oluşturuyor. Artık mutlaka erken teşhisin sağlanabilmesi için bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor. Erken tarama merkezleri, KETEN gibi Sağlık Bakanlığımızın tarama merkezleri var, mutlaka halkımızın buralarda erken teşhise yönelik değerlendirmelerin yapılması gerekiyor."

Doçent Doktor Timuçin ÇİL, Beslenmenin de çok önemli olduğunu ve iyi yapılması gerektiğini söyledi.
Anahtar Kelimeler : Doç. Dr. Timuçin ÇİL: "Kanser Korkulacak bir hastalık olmaktan çıktı"  
Kategori : SAĞLIK
İzlenme : 2210
Tarih : 26 Şubat 2015
Ekleyen : MUSTAFA ATAV
Link Ver :
Sitene Ekle :

ATAV Gazetesi Sahibi ve Kurucusu : Mustafa Atav Yönetim Yeri : ATAV GAZETE ve MATBAACILIK Gürsel Mah. 536. Sok. No:7/A - İSKENDERUN
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi